Hjälp och stöd vid självmord

År 2013 tog 1604 svenskar sitt liv. Det är mer än fem gånger fler än som dör i trafiken (270). För varje självmord genomförs ungefär 10 självmordsförsök och ungefär 160 000 bär på självmordstankar. Allt detta orsakar både ofattbart lidande. Men självmord kan förhindras!

De flesta som tänker på att ta sitt liv, tar sig igenom den krisen. Hjälp och stöd från familj och vänner samt professionella är ofta en viktig del i det.

  • Bedöm situationen, ta kontakt
  • Sök professionell hjälp
  • Det finns hjälpresurser
Som alternativ till den traditionella ”gå till en psykolog” finns det nu
chatt med utbildade volontärer på självmordsupplysningen vardagar mellan 19-22. Där finns personer i olika åldrar med utbildning inom vård och omsorg och som har fått speciell utbildning i självmordsförebyggande arbete.

Vill man prata med en person så finns det flera telefonlinjer.

Jourhavande medmänniska hjälper både stora och små,
BRIS vuxentelefon är tillgängliga för dig som är vuxen och
BRIS – Barnens hjälptelefon är även tillgängliga på helgen.

[/fusion_builder_column_inner]
skriet
Hjälpen är tillgänglig för alla vare sig du själv tänker på självmord, har någon i din närhet som är deprimerad eller om du som vi i vår familj – är nära anhörig till någon som begått självmord.

Du är evigt saknad, Robin

Chatta online

Chatta med självmordsupplysningens volontärer vardagar mellan kl. 19-22.

Utbildad personal

Självmordsupplysningens volontärer är personer i olika åldrar som har fått speciell utbildning i självmordsförebyggande arbete. De erbjuder stöd och vägledning.

SPES telefonjour

Telefonjour tillgänglig alla dagar 08-34 58 73 mellan 19.00 – 22.00

SPES telefonjour

Prata med andra som har haft samma upplevelse. Antingen du är nydrabbad eller gjorde din förlust för många år sedan så är du välkommen att ringa.

Forum

Dela dina innersta tankar och känslor anonymt bakom ett alias.

Dela situationen

Att kunna diskutera djupa tankar om livet, självmord och andra känsliga områden på ett forum, utan någon vet att det är du, kan vara till stor hjälp.

Tänkvärt!

Man tänker ofta att man gör andra en tjänst genom att trycka på delete-knappen. Men det blir alltid oerhörda konsekvenser för andra när någon tar sitt liv. Oavsett om man skriver snälla avskedsbrev så kommer dina anhöriga att lida resten av sina liv pga. av självmordet. Att ta sitt liv är en mycket drastiskt och permanent ”lösning” på problemet.

Det finns andra lösningar som gör att du kan förhålla dig till livet på ett annat sätt.