Vad kan man hitta på i Skåne när man har barn?

Jag saknade en lista med bilder på allt roligt man kan göra i Skåne - så jag satte ihop min egen Mony's Skåneguide. Listan utgår från roliga och intressanta aktiviteter som mina barn, jag och min man tycker om och kan tänkas hitta på här i Skåne. Listan uppdateras kontinuerligt.

Vattenhallen

Vattenhallen är fylld med upplevelser och experiment. Det finns något att lyssna på – ljud och oljud, titta på – temautställningar, bygga – löd en blinkmojt, testa optik eller gyro. Man kan klättra på deras DigiWall, göra egna experiment och upptäcka på egen hand. Vattenhallen kan besökas många gånger, då deras shower och experiment ändras hela tiden. Vattenhallen är en mycket uppskattad aktivitet av unga såväl som gamla!
Länk till Websida

Kulturen i Lund

Kulturen är två kvarter i centrala Lund fyllda av kulturhistoriska hus och trädgårdsmiljöer som du kan besöka. Stig in i husen och upplev livet i staden och på landet, från medeltiden och fram till 1930-talet.

På Kulturen är det ofta liv och rörelse. Här firas högtider och egna traditioner som Förtrollat – en dag i folktrons tecken och Spökkväll och det erbjuds programverksamhet för alla åldrar. I smedjan ryker det från elden och smeden jobbar inför publik. När man blir hungrig kan man äta i restaurangen. På sommaren kan man även fika i det mysiga caféet i parken.
Länk till Websida

Planetariet i Lund

Ligger i anslutning till Vattenhallen.
Länk till Websida

Dreja med barnen

Dreja, kavla och bygg med lera tillsammans med dina barn på hantverksgården i Stora Råby utanför Lund. Tid ca 2,5 timmar.
Länk till Websida

Barsebäcksverket

Prova landets bästa mjukglass (påstås det) i kiosken.
Åk till barsebäck och fiska tjockläppad multe.
Ta båten över till Ven och cykla
Tycho Brahemuséet på ven

Tropikariet

tropikariet
Ganska litet men urmysigt. Hit kan ni komma om ni vill promenera på den Afrikanska savannen, smyga i en månskensbelyst regnskog och dyka ner till ett korallrev utanför Maldiverna! Avsluta dagen på i caféet med surikater som spejar över er när ni äter lunch!
Upplevelsepaket: Du får vara med om att handmata lemurer, klappa en haj, en unik chans till att gå in till tropikariets surikater samt hålla en orm eller krokodil ensam tillsammans med en av djurvårdare.
Länk till Websida

Barnvänlig sandstrand

sandstrand

Beredskapsmuseet

Beredskapsmuseet är det enda i sitt slag i Sverige där en försvarsanläggning som varit i bruk är öppen för allmänheten. Vår militärhistoria är en del av vårt kulturarv som vi här på ett levande sätt får veta mer om.
Länk till Websida

Helsingborgs Djur- och Lekpark

Här finns bland annat pratglada papegojor, nyfikna lemurer, studsiga kängurur, klappvänliga djur för de mindre barnen och över 500 färgsprakande fåglar i alla storlekar. I lekparken finns det en gigantisk hoppborg, säkra studsmattor, mängder av trampbilar, balanscyklar, trehjulingar, gungdjur, traktorer och grävmaskiner eller varför inte ta en tur med vårt tåg.
Länk till Websida

Barntrafikskolan

barntrafikskolan
Lär dig om trafiken på ett roligt och lekfullt sätt.
Länk till Websida

Ramlösa Lakritsfabrik

lakritsfabriken
Länk till Websida

Toy World

toyworld
Toy World är ett upplevelsemuseum för både barn och vuxna. Här har man byggt upp en fantastisk värld med interaktiva leksaksutställningar, lekstationer, häftiga arkadspel och roliga aktiviteter!
Länk till Websida

Järnvägsmuseum

Barnens museum Lekstallet i Lokstallet
Länk till Websida

Alpackatrekking – en annorlunda vandring

När du tittar in i en alpackas stora mörka ögon blir du gripen av det stora lugn djuret utstrålar. Dessa blida, stolta djur med sitt lugna sätt att gå förmedlar en helt speciell naturupplevelse. Här vandrar man på mysiga skogsstigar med var sin alpacka per två personer. På grund av alpackans reserverande väsen känner även det mest försiktiga barn sig inte hotat, utan söker alpackans närhet. Barn som vanligtvis inte gillar att promenera tycks glömma tiden när de vandrar med en alpacka.
Länk till Websida
Läs vad vår familj tyckte om att vandra med Alpacka

Skånesdjurpark

Skånes djurpark är ett av södra Sveriges populäraste utflyktsmål med över 200 000 besökare varje år och världens största djurpark med nordiska djur.
Länk till Websida

Arnolds Kannibalmuseum (Önneköp)

Arnolds berättarteknik fängslar och det är nästan som man kan känner lukter, hör vinden eller ser farliga djur framför sig när han berättar. Arnold varierar rösten och återskapar både hemska banditer och små pygeméer som försöker förmedla sig på knagglig engelska, samtidigt som han plockar fram än den ena eller andra saken. Tiden går fort och jag vill bara höra mera och mera..
Länk till Websida
Läs vad vår familj tyckte om Arnolds Kannibalmuseum
Åk till Farbror Elofs i Billeberga och ät gourmetmat.

Billinge krukmakeri

Besök krukmakeriet i Billinge med deras öppna verkstad. Här får man ta del av hur keramiken arbetas fram och upptäcka glädjen med lera. Shoppa loss i den lilla butiken. I butiken finner du skålar, kannor, fat, krukor, muggar, bröllopsfat m.m. Länk till Websida
Glimmingehus i sydöstra Skåne är Nordens bäst bevarade medeltida borg. Här kan man följa med på en guidad tur genom borgens salar, delta i medeltidsaktiviteter eller besöka deras välsorterade museibutik. Olika aktiviteter och teman under sässongen.
Länk till Websida
Ale stenar

Kiviks musteri

Kiviks musteri har så man kan gå och se hur dom tillverkar juice och annat.
Länk till Websida

Kungagraven

Idag finns här en rekonstruktion av den 75 meter i diameter stora grav som en gång i tiden anlades här till någons ära. En viktig plats låg här redan innan, det vet vi från fynd som gjorts av olika stenföremål. Och vad vi vet idag så kom gravkammaren till någon gång på 1400-talet f. Kr. Gravkammaren består av en stenkista smyckad med hällristningar, 3 500 år gamla bilder av bl.a. skepp, hästar och människor i procession.
Länk till Websida

Dressincykling på gamla järnvägen

Cykla dressin på den gamla järnvägen mellan S:t Olof och Gyllebosjön, ca 14 km ToR. Start vid lokstallet, S:t Olofs järnvägsstation. Även möjlighet att boka övernattningsturer!

Grässkidåkning i Ornahög

På sommaren kan man åka skidor på gräs, som även är en fårahage. Een rolig upplevelse för alla – blåbär som proffs. Tag med egen hjälm, pjäxor och stavar om du har, annars kan man hyra detta också. Sommartävling på i parallellslalom anordnas i Juli. Öppen för alla.
Länk till Websida

Åka Ångtåg på Brösarpsbackar

Länk till Websida

Matvandring i Brösarp

– Detta är ingen vandring med mat, utan en MATvandring!

Så sant, så sant. Rundan var ca 4 kilometer, hade 7 mat- och dryckesstopp och tog exakt 5 timmar. Glöm att det var något i stil med skogshiking. Någon vidare motion fick man inte, däremot otroliga, aromatiska smaker i gom och näsa! Det bjöds bara på lokala fräscha delikatesser som både smakade och såg utsökta ut.

Monica (guiden) hade en otrolig bred kunskap och berättade med inspirerade om maten, den skånska matkulturen och våra svenska värderingar vad gäller kost- och djurhållning. Vi fick reda på massor om Skånes unika sammansättning vad gäller vår flora och fauna. Jag tror de flesta fick sig en tankeställare och att ingen som hörde henne kommer nog aldrig någonsin köpa danskt griskött eller holländska tomater.
Länk till Websida

Sommarrodel

Kungsbygget
Sommarrodel är en fantastisk upplevelse för människor i alla åldrar. Hela 935 meter slingrar sig banan ner genom skog och mark.
Ensam eller två på en rodel, hur som helst kommer du att bli begeistrad av denna fantastiska fritidsupplevelse. Barn under 8 år åker i sällskap med någon äldre.
Länk till Websida

Zipline

zipline
En zipline består av en lång uppspänd vajer. Med hjälp av en trissa, fastspänd i en kroppssele, glider åkaren nerför vajern i full fart. Hastigheten kan komma upp i 75 km/h beroende på åkarens vikt, vajerns lutning och vindmotståndet från kroppen. En speciell zipline-stopp på slutet gör att åkaren på ett säkert och bekvämt sätt bromsar in farten.
För att åka zipline måste du vara nykter och väga mellan 30 kg och 120 kg.
Länk till Websida
Malmö Museum
Tekniksa museet
City Boats / Trampbåtarna
Malmö reptilcenter

Segla med Briggen Tre Kronor (Limhamn)

Sjörövare för en dag? Kolla Briggens sommarhamnar och häng med på en oförglömlig tur ut på havet med en äkta sjörövarbåt.
”Vi sätter en ära i att verkligen segla och att ge så många som möjligt chansen att få vara med. Därför arbetar vi aktivt med att få med så många som möjligt och besättningen tar sig tid att visa och instruera och se till så att så alla som vill får möjlighet att delta i seglingen”.
Länk till Websida

Ystad djurpark

ystad_djurpark2
Ystads djurpark är mindre än Skånes djurpark, men väldigt trevlig.
Lemurmatning: Varje dag håller djurvårdarna i matningar där de samtidigt berättar massa om de olika djuren. Här är det lemurerna som matas samtidigt som några besökare är med på en omgång närkontakt.
Länk till Websida

Cineteket – Filmmuseum

Cineteket i Ystad är ett spännande filmmuseum, där du kan lära dig allt om filmproduktion. Missa heller inte att titta på rekvisitaföremålen från Wallanderfilmerna
Länk till Websida

Tosselilla

Tosselilla är ett härligt sommarland beläget i skön natur mitt på Österlen med ett jättestort vattenland, tivoliland, motorland med go-cart, Segway och bumperbåtar. Här finns tamdjur, gigantiska klätterborgar, grillplatser och massor av andra aktiviteter för såväl stora som små. Boka online för rabatt!
Länk till Websida

Segla med Briggen Tre Kronor (Simrishamn)

Sjörövare för en dag? Kolla Briggens sommarhamnar och häng med på en oförglömlig tur ut på havet med en äkta sjörövarbåt.
”Vi sätter en ära i att verkligen segla och att ge så många som möjligt chansen att få vara med. Därför arbetar vi aktivt med att få med så många som möjligt och besättningen tar sig tid att visa och instruera och se till så att så alla som vill får möjlighet att delta i seglingen”.
Länk till Websida

Pilkfisketur med lokal fiskare

Följ med Olle Viberg, en av de lokala fiskarna i Simrishamn ut på en pilkfisketur.
Länk till Websida

Flotten Ubbe på Vittsjön

ubbe
Länk till Websida

Fladdermusgrottan/Tykarpsgrottan

Brytningen i Tykarpsgrottan påbörjades under 1700-talet och upphörde 1888. Kvar i underjorden finns en mystisk värld, en 10 000m² stor labyrint av gångar och pelarsalar, en värld helt skapad av människohänder under århundraden. Grottan rymmer flera olika arter av fladdermöss. En kittlande och spännande upplevelse. Varm tröja och ordentliga skor rekommenderas.
Länk till Websida
Lekoseum
Brio Lekoseum, Briogatan, 283 83 Osby
Vikingatider i Löddeköpinge
Länk till Websida
Leksaksmuseet i Eslöv
Länk till Websida
Kopparhatten på Söderåsen
Söderåsen och njut av bokträden. Grilla korv vid Odensjön.
Tumlarsafari – våra svenska delfiner
Nimis & landet Ladonien – enormt träbygge av drivved
Skattjakt med GPS och riktig skattkarta
Grottur med eller utan GPS
Mountainbike
Grottvandring
Bergsnedfirning
Snorklingssafari med våtdräkt
Coasteering – olika sätt att ta sig ner till vattnet. Bergsberfirning, klipphopp mm
Naturvandring
Kullabergs Islandshästar
Spännande fiske
Matvandring med skånska läckerheter
Länk till Kullabergsguiderna
Länk till Kullen

Christinehofs ekopark (NV delen av Österlen) är oxå härlig och man kan se Kronhjortar på nära håll. Mäktiga djur!

Hovs hallar