Projektbeskrivning

Platsanvisning från Arbetsförmedlingen

Jag undrar hur handläggarna på arbetsförmedlingen tänker när de skickar ut platsanvisningar till arbetsökande. Jag trodde att det var för att hjälpa människor ut i arbete, men utifrån min kompetens/erfarenhet anser jag att matchningen mot min profil är märklig.

1. ITIL/ITSM Lead Architect till Fujitsu
Tjänsten hade kunnat fungera om jag hade dokumenterad senior chefserfarenhet samt är ITIL certifierad.   Något jag tyvärr inte har. Dessutom är placering Kista i Stockholm.

2. Chef strategisk transportplanering i Norrköping
Här ska jag arbeta tillsammans med operativ transportledning. De önskar utbildning inom logistik/distribution samt erfarenhet av logistikverksamhet. I denna anvisning var det inte mycket som stämde. Möjligtvis ”Majoriteten av våra anställda inom lager och transport är män, vilket gör att vi gärna ser kvinnliga sökanden”. Placering i Norrköping

3. Solution Architect inom Microsoft Dynamics CRM
Här skriver de att ett absolut krav är erfarenhet i microsoft.net plattformar och goda kunskaper inom java, C och SQL server. Visserligen gick jag teknisk inriktning på systemvetenskapliga linjen, men min kompetens inom programmering är väldigt låg. Placering Umeå.

Det verkar som placering Lund/Malmö har bytts ut mot EJ Lund/Malmö. Jag har endast fått en anvisning häromkring där jag bor. Det gällde en praktiktjänst på Lunds Universitet. Deras krav var service minded och behärska engelska i tal och skrift. Jag fick inte tjänsten då jag var överkvalificerad.

Någon som vet hur arbetsförmedlingen tänker? Jag förstår inte syftet med att lägga många timmar på att skriva in alla uppgifter i deras databas, när anvisningarna blir så fatalt fel.

 

Telefonsamtal med Arbetsförmedlingen

Jag var bara tvungen att ringa till handläggaren på arbetsförmedlingen för att reda ut det här med matchningen mot min profil. Nedan var information som jag fick:

Varför får jag bara matchningar ej i Skåne?

Att endast EN av alla de platsanvisningar jag fått på över ett år har varit i närområdet var beklagligt, men det var inte hon som gjort tidigare matchningar så hon kan inte svara på varför jag bara får anvisningar uppåt landet.

Vad händer om jag inte vill flytta?

Det är a-kassan som säger att man måste söka i hela landet. Arbetsförmedlingen tittar först och främst i närområdet (såklart?).  Tackar man nej för man inte vill flytta får man ingen a-kassa.

Så a-kassan anser att man ska flytta hela familjen?

Det finns dagis i Norrköping också, blir svaret.

Men då blir ju min make arbetslös?

Det gäller att lösa sin situation!  Sedan hänvisning tillbaka till att det var a-kassan och inte arbetsförmedlingen som hade regeln om att söka i hela landet.

Hur kan min profil matchas med chef för transportplanering?

Personalen på arbetsförmedlingen har inte tillräckligt med IT kompetens och det är svårt för dem med alla nya system som kommer in. Dessutom är dagens matchningssystem svårt och för strukturerat. Där ska jag som arbetssökande hjälpa handläggarna så det blir rätt (!)

Men chef och transport – hur gör systemet?

Hon knappar lite på datorn och meddelar att i systemet står det att jag har
6 års projektledarerfarenhet.

Och när det gäller .net plattformar och programmering?

Du har ju kunskaper inom html och javascript blir svaret. Systemet har tyvärr ingen finare gradering.

Läser ni som handläggare igenom matchningarna ni får upp innan ni hänvisar dem till arbetsökande?

Ja, jag försöker göra det svarar hon

Tycker du att det är rimligt att monster/stepstone hittat över 100 arbeten inom min genre häromkring Skåne medan Arbetsförmedlingen endast har hittat ett?

På det hade hon inget svar mer än att de söker först i närområdet och finns det inga matchningar, utökar systemet automatiskt.

Står det i systemet att jag bor i Lund och vill ha i Skåne/Öresundsregionen?

Nej, eftersom reglerna kräver att man kan ta arbete i hela Sverige
—————-
Jag tackar för samtalet och önskar trevlig påsk!