Projektbeskrivning

Le Creuset 10 års garanti – bluff!

Plånboken tar idag upp vårt fall av den dyra Le Creuset stekpannan som höll lite över ett år. När vi gick tillbaka till butiken och klagade fick vi beskedet från försäljningschefen för Le Creuset att det var handhavandefel, det vill säga:  Vi har diskat stekpannan så dåligt så att smuts har bränts fast och därefter orsakat att non-stick-ytan inte fungerar. Således gäller inte garantin!

Le Creuset

Le Creuset

På bilden ovan ser ni våra två Le Creuset-pannor. Den lilla till höger köpte vi först och har använt den i snart sex år. Den stora har vi alltså bara använt i drygt två år och idag är den nästan oanvändbar. Ytan är förstörd och det mesta fastnar och bränns.

Det var just den fantastiska 10 års garantin som lockade oss att köpa ett stekjärn för 1300 kr. Vi hade tidigare köpt flera billigare stekjärn som höll mellan ett och två år och eftersom det tar kraft och energi att köpa nytt när det gamla blir mer och mer slitet, tyckte vi nu att vi köper ett som håller minst i 10 år och där ytan inte släpper. Dessutom ville vi göra en insats för miljön med mindre slit och släng mentalitet.

Dåligt diskad stekpanna

Jag tycker det är konstigt att få tillbaka svaret att vi diskat pannan dåligt. Diskar inte alla pannan efter användning? Om det nu skulle vara kvar smuts vid nästa matlagning, diskar man inte bort det då? Vem vill laga ny fräsch mat i smutsig panna? Inte jag och säkerligen inte de flesta av er heller?

Eftersom vi har två pannor från samma tillverkare, är det då inte konstigt att om vi diskar så dåligt, att den ena är som ny efter sex år och den andra ser ut som den gör?

Plånbokens experter ger rådet att gå till ARN men eftersom Le Creuset inte har något kontor i Sverige (endast i Danmark) så kan de inte hjälpa till utan man får gå till Konsument Europa. Hur besvärligt blir inte det?

10 års garanti – en bluff!

Le Creusets fantastiska garanti är en bluff. Garantin står för saker som är svåra att bevisa och i praktiken finns det inte någon 10 års garanti. Så köp hellre de billigare pannorna och byt efter ett par år när ytan släpper. Ur miljösynpunkt är det ingen större skillnad eftersom livslängden är den samma. För 1300 kr kan du få 8 st IKEA stekjärn. Köper du ny vartannat år har du garanterat en fungerande stekpanna i över 16 år eftersom IKEA har två års garanti på sina stekpannor!

 

Svar från Le Creuset

Vi har som aftalt modtaget jeres pande, og den er efterfølgende vurderet af to individuelle kvalitetsinstanser. Konklusionen er entydig, at den afskalning, der forekommer på jeres pande, skyldes stærk overophedning og ukorrekt håndtering jf. brugsanvisningen. Garantien dækker fabrikationsfejl, men ikke skader som følge af overophedning o.lign. Vi må derfor beklageligvis fastholde den tidligere afgørelse om, at vi ikke kan imødekomme jeres reklamation. Til orientering sender vi jeres pande retur til Cervera i Lund, hvor I kan afhente den om cirka en uge. 

På svenska tycker Le Creuset att det vi själva är orsaken till att ytan släppt genom överhettning.

Jaja, efter första besöket i affären där de menade på att det var smuts och vår efterforskning hos både ARN och negativt beskedet från försäljningschefen på Le Creuset, tänkte vi att det mer eller mindre var kört. Så jag skrubbade järnet med en grön svamp (slipmedel) för att försöka få bort ”smutsen”. Vi hade liksom inget att förlora, tyckte vi.

Resultatet blev som ni förstår ytterligare slitage på den redan skadade ytan och vid fortsatt användning brändes maten ännu mer än tidigare. Enligt varubeskrivningen ska pannan tåla 289 grader och vi steker sällan över 210 grader. Men utan hel yta kan jag förstå om järnet förstördes av värmen.

Så när vi 2 månader senare skulle skicka in järnet till Le Creusets lab i Frankrike, var det i betydligt sämre skick än när vi reklamerade det i affären.

Kontentan är vi aldrig, aldrig kommer rekommendera, köpa eller på något annat sätt vara positiva till Le Creuset. Deras 10-åriga garanti är en ren bluff!

Vad beträffar vårt stekjärn från Le Creuset, kan de få behålla det.