Projektbeskrivning

Filmnotering: Ovan skjorta är en torr skjorta som stryks vertikalt med Tefal ångstation GV8975

D et hela började med att våra vänner Goose och Anna var på besök. Tidigare under dagen hade de tydligen haft en diskussion där hemma om alla arbetsskjortor som jämt ska strykas. Skämt som ”det svenska folkhemmet” och ”minskat bidrag till hemmafruar” kom upp.

Efter mer eller mindre starka reaktioner på de så kallade skämten, kom Goose på att det finns avancerade strykjärn som strök skjortor som smör direkt på galgen. Hans fru menade att om Goose själv skulle ha strukit sina skjortor, hade de haft en sådan ångstation för länge sedan…

Då väcktes tanken hos mig också. Jag behöver knappast tvinga Peter att stryka sina egna skjortor, men en sån där ångstation skulle man kanske kolla upp? Efter en tur ut på Google, tog jag beslutet att köpa en Tefal Ångstation GV8975 och efter dagens test kommer här mitt utvärdering.

Test av Tefal Ångstation GV8975

ÅngstationÅngstationÅngstationÅngstationÅngstation
(4.5/5) Minus för kort sladd och det höga priset.

Igångsättningen av ångstationen var mycket lätt – Packa upp ur kartongen och fyll på med vatten i vattenbehållaren – starta! Sladdvindan är smidig. Minus är som vanligt att sladden är för kort. När ska de som tillverkar strykjärn i allmänhet fatta att de flesta vill ha en lång sladd?

Ångstationen skulle vara igång efter två minuter och ja, den var igång, men det tog nästan tre minuter innan ångan kom. Först trodde jag att jag gjort något fel och fick gå tillbaka till instruktionsboken för att kolla om det var någon spärr eller liknande som skulle tryckas till. Men nej, ingenting behövde jag göra – ångstationen kom i gång till slut.

Skjortorna var ordentligt skrynkliga då de legat i stryklådan allt för länge. För testets skull lade jag hälften i tvättmaskinen på vårt uppfräschningsprogram, som innebär att skjortorna blir lätt fuktiga. Andra hälften var snustorra med många och kraftiga skrynklor.

Skrynkliga skjortor

Skrynkliga skjortor

Test bomullsskjorta:

Cotton på touch-displayen – kraftig ånga.

Fuktig bomullsskjorta på strykbräda – Helt fantastiskt bra.
Torr bomullsskjorta på strykbräda – Helt fantastiskt bra.
Fuktig bomullskjorta på galge – Mycket bra. Man fick ta flera gånger upp och ner. Reslutatet blev fint – ungefär som jag stukit på traditionellt vis med vanligt ångstrykjärn.
Torr bomullsskjorta på galge – OK. Man fick jobba på upp och ner ganska mycket. Reslutatet blev som med ett vanligt strykjärn strukit på strykbräda, dvs svaga skrynklor men allmänt slätt.

Test syntetskjorta:

Synth på touch-displayen – medelsvag ånga.

Fuktig syntetskjorta på strykbräda – Helt fantastiskt bra.
Torr syntetskjorta på strykbräda – Helt fantastiskt bra.
Fuktig syntet på galge – Helt fantastiskt bra.
Torr syntetskjorta på galge – Mycket bra. Ett par extra gånger upp och ner. Inte alls lika jobbigt som med torr bomullskjorta.

Skjorta struken vertikalt med ångstation

Skjorta struken vertikalt med ångstation

Strykbräda för ångstation

Strykbräda för ångstation

Strykbräda:

Eftersom ångstationen har väldigt högt tryck (6,5 bar) blir det fuktigt under brädan. Rekommenderat är att ha galler undertill. Jag läste på forum att träbräda lätt ruttnar.

Efter 10 skjortor i rad, kan kan konstatera att det är blött under min gallerförsedda strykbräda. Det droppar däremot INTE på golvet, vilket vissa säger att det gör. Min strykbräda köpte jag på Rusta eller ÖB för ett par hundra kronor. Den består av ett fint galler, filtinlägg, överdrag och är rätt kraftig i modellen. En del på forum, varnade för för tunna inlägg. Då ser man gallrets mönster på tyget när man strukit.

Proffsbrädor för ångstationer är upphettade, med vakumeffekt samt har blåsfunktion som leder bort fukten. De är integrerade med egna ångstationer, men kan köpas separat. Eftersom jag inte tyckte dessa var prisvärda (över dubbelt så dyra som ångstationen) skippade jag dessa för denna gången. (Tips: Googla på proffs strykutrustning)

Summering av Tefal Ångstation GV8975

 • Otroligt lätt strykjärn, eftersom vattnet är i separat behållare
 • Massor av ånghål. Även helt ute i toppen
 • Spetsig topp gör att man kommer helt in i svåråtkomliga ställen
 • Autoclean Soleplate ger lyxig glidkänsla när man stryker
 • Stark ångfunktion som verkligen slätar ut
 • Eco-funktion när du inte behöver fullt ångtryck
 • Fem förinställda lägen utifrån material, som justerar värme och ånga
 • Så kraftfull att man endast behöver stryka ena sidan på en ärm/byxben
 • Låsningshandtag. Låser strykjärnet så det inte glider ut och går i golvet när man inte använder det
 • Coolt att stryka vertikalt och se att skjortan blir slät
 • Lite klumpig känsla när man ska lyfta/bära bort ångstationen
Tefal ångstation

Allmäna tips vid köp av ångstation:

Ångslang: Kolla ångslangen så den är av flätat material. På en del billigare märken/modeller består ångslangen av en billig kinesisk gummiblandning och luktar illa länge. (de flesta apparater luktar lite första gången, men lukten försvinner fort)

Tryck (antal bar): Högre ångtryck ger torrare ånga, eller snarare varmare. Vid 5.5 bar är temperaturen runt 160 grader och då räknas ångan som torr. Nackdelen är att i tunnare tyg blåser det igenom mer ånga som inte gör någon nytta men som då kondenseras till vatten. Både materialet och strykbrädan blir då blöta.

Kort uppvärmningstid: De billigaste ångstationerna har 6 minuter uppvärmningstid, annars är det 2 minuter för de flesta märken jag kollade på. Har man bråttom på morgonen är 6 minuter, + lite extra, rent för länge att vänta, tycker jag.

Notera: Även om det stod två minuter på Tefals ångstation, så var det inte två minuter i praktiken. Har läst flera som klagat på specifikationen inte stämmer med verkligheten.

Vertikal ånga: Det är trevligt att kunna spruta ånga på ett plagg och se hur vecken mjuknar och försvinner. En Power Zone-funktion koncentrerar ångan till några få kanaler i sulan så det blir en mer samlad ångstråle. Perfekt vid bråkiga skrynklor.

En del av finessen med de här ångstationerna, är att det är ångan, och inte att man trycker järnet hårt mot tyget, som är poängen. Ångan mjukar upp fibern som lägger sig. Det innebär också att tyger där fibern inte påverkas av fuktigheten (vissa konstfibrer) är inte särskilt mottagliga och då är det alltså värme och press på järnet som gäller.

Stryksulan:  Autoclean soleplate är självrengörande. Ultragliss är ett patenterat material som består av två olika lager för maximalt glid och skyddar mot repor. Palladium är ett material som hindrar texilfiber att smälta och fastna på stryksulan. Lyxvarianterna på ångstationer har en kombo av alla tre.

Sladdlängd: En viktig egenskap som man ofta kanske inte ens reflekterar över förrens man väl står där o stryker. 1.8 meter känns för kort. Jag skulle önska 2.5 meter.

Avkalkning: Har du inte hårt vatten så är det inte viktigt alls, men de flesta ångstationer har detta som standard numera.

Ånghål: Ju fler ånghål desto bättre ångdistribution. Se till att det även finns hål på toppen av stryksulan.

Vattentank: Stryker man mycket är det bra med 1.8 liter. Lat som jag är, orkar jag inte springa och fylla på hela tiden under strykning så stor vattentank var ett måste för mig. En stor vattentank gör däremot ångstationen tung. Har man tunn/ostadig strykbräda och vill ha sin ångstation på den plats avsedd för järnet, kan brädan vippa och allt trillar. Min billiga strykbräda höll 1.8 liter ganska stadigt.

Avtagbar vattentank är också mycket skönt. Underlättar enormt vid påfyllning och vid tömning (för de få som verkligen tömmer)