Bokrecensioner2017-01-19T10:28:28+01:00

Bok

BOKRECENSIONER

”Att läsa utan att reflektera är som att äta utan matsmältning.”
Edmund Burke
Till himmlen och tillbaka av Eben Alexander2017-01-19T10:28:30+01:00

till-himlen-och-tillbaka-en-neurokirurgs-nara-doden-upplevelse

Eben Alexander är läkaren, neurokirurgen som arbetat i 25 år och har undervisat på Harvard i USA. En dag insjuknar han i sällsynt bakteriell hjärnhinneinflammation och den del av hjärnan som kontrollerar tankar och känslor, och alltså gör oss mänskliga, slutade helt att fungera.

Eben faller i koma och chansen för att vakna minskar för varje timme. I hela sju dagar ligger Eben i koma, men vaknar mirakulöst helt frisk.
”Jag inser mycket väl hur märkligt och otroligt det låter – men jag har bevis för att himlen existerar”, säger Eben i en intervju i tidningen Newsweek.

Under sin koma har han en nära döden upplevelse. Som vetenskapsman avfärdade han tidigare denna typen av upplevelse som något hjärnan fabricerar – ett spratt hjärnan spelar oss när den utsätts för extrem stress. Upplevelsen var dock så verklig, att han ser det som sin plikt att förena vetenskap med det spirituella och sprida kunskapen.

Boken är otroligt intressant och för en gångs skull följer man tolkningen av en nära döden upplevelse och inte bara själva upplevelsen som många definierar som flum.
”Enligt vår nuvarande kunskap av hjärnan och hur den fungerar så fanns det inte den minsta möjlighet att jag skulle ha kunnat uppleva ens den minsta stund av medvetande under de dagar som jag befann mig i koma” skriver han vidare i Newsweek

I slutet räknar Eben Alexander upp rent vetenskapliga argument till att det han upplevt måste vara verkligt. Han hänvisar också till sin medicinska journal, på ett av USA finaste sjukhus, som bevisar att hans hjärna helt hade stängts av och det var omöjligt enligt vetenskapen att han haft dessa upplevelser.

Jag kan verkligen rekommendera denna bok, även till dig som tror att livet är pang bom slut när vi dör!

BETYG:  orangeorangeorangeorangeorange

Snacka Snyggt av Elaine Eksvärd2017-01-19T10:28:30+01:00
Snacka snyggt med Elaine Eksvärd fd Berqvist

Snacka snyggt med Elaine Eksvärd fd Berqvist

Jag hade turen att få gå och lyssna på Elaine Eksvärd och hennes föreläsning ”Snacka Snyggt”. Elaines ord gick rakt in i mig och jag blev så inspirerad att jag på plats köpte hennes ena bok ”Härskartekniker” som jag började läsa i redan på tåget hem.

En av mina fördomar mot retorik är just att det handlar om att prata prydligt. Jag har i min enfald (fint ord som betyder dum, trögtänkt, enkelspårig) försökt att lära mig ”fina ord” och använda dem när jag vill verka vara intelligent och få folk att lyssna.

Efter Elaines föreläsning gick det upp för mig att mitt syfte är ju att folk ska lyssna på det jag säger och pratar jag ett språk som de inte förstår så går budskapet förmodligen inte in. Därför handlar det mera om att Snacka Snyggt än att Prata Prydligt. Och Elaine var fantastisk på att få mig att inse skillnaden!

Elaine Eksvärd

Elaine Eksvärd

Både hennes föreläsning och hennes bok fångar min uppmärksamhet med hennes fantastiska retorik – sättet hon väljer orden – får att få mig att lyssna och vilja ta efter.

I boken Härskartekniker handlar det om att bryta ner andra människors sätt att förmedla mer än en sak i sitt sätt att uttrycka sig genom att bli uppmärksam på hur och vad som sägs. Genom att svara på olika sätt skapar man positivt eller negativt resultat av konversationen. Hon pratar också mycket om hur vi genom vår generalisering skapar ett filter utifrån hur vi uppfattar personer och därefter även tolkar den personens budskap.

Under tiden jag läser poppar det upp olika scenarier i mitt huvud. Jag applicerar retoriken både på mitt professionella och privata jag, på händelser som har hänt och eventuellt händelser som kan inträffa. Jag stannar ofta upp i mitt läsande och ett och annat skratt har slunkit ur min strupe då fantasin skenat iväg.

Jag kan verkligen rekommendera en bok (eller två) eller en föreläsning av Elaine. På provläs.se kan du provläsa 20 sidor av Härskartekniker gratis. Det räcker för att ge en korrekt inblick i både Härskarteknikers och föreläsningens nivå på retoriken.

Härskarteknik av Elaine Eksvärd

Adlibris har boken för endast 96 kr. http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9137139053

Lev livet fullt ut, En ny jord av Eckard Tolle2017-01-19T10:28:30+01:00

61611_xl75343_xl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I ett försök att hitta en mening med mitt liv, har Eckhart Tolle korsat min väg. Eckhart har en bra regel för hur man ska söka meningen med livet – sluta ansträng dig! Genom att leva i nuet, fullt engagerad i just detta ögonblicket, kan vi känna harmoni med den naturliga strömmen som finns i själva verkligheten.

Vårt intellektuellt, vårt ego, skapar ett mentalt fängelse som utgörs av vårt tankebaserande föreställningsvärld och genom att försöka bli medveten om dessa tankar kan man distansera sig och uppleva världen omkring sig på ett helt nytt sätt.

Hans första bok Lev livet fullt ut! är mycket lättläst och väldigt lätt att ta sig.
” Han ger enkla, raka tips på hur man kan leva sitt liv inifrån och ut, hur man får frid och hur man lever i glädje. ”

Hans andra bok, En ny jord, kom ut åtta år senare och är mer inriktad på hur man genom att börja sin egen förvandling kan påverka vår jord. Fördelen med denna boken är att Eckhart och Oprah går igenom varje kapitel på 10 program där människor från hela världen deltar genom skype, mail och närvaro i publiken. Det hela blir som ett globat klassrum där du indirekt kan bolla dina tankar med andra.

BETYG:  orangeorangeorangeorangeorange

Tänk rätt bli framgångsrik av Napoleon Hill2017-01-19T10:28:30+01:00

tank-ratt-bli-framgangsrikNapoleons bok bokstavligen hoppade ut ur bibliotekshyllan och hamnade i mina händer en dag för snart 2 veckor sedan. Det var precis rätt bok i rätt tid. Aldrig har jag läst en så inspirerande och omvälvande bok.

Den handlar om personlig utveckling. Om hur du genom att tänka rätt når framgång. Den fängslar från första sidan och många gånger skriver han att man ska gå tillbaka och läsa om kapitlet. Det roliga är att jag läst vissa kapitel tre gånger!

Den påminner lite om lagen om attraktion, men har en mycket praktiskt inriktning om hur man faktiskt ska tänka.

Målbilden är viktig. Man ska sätta upp ett mål som är konkret, ha ett datum när man ska ha nått målet, konkretisera målet genom att skriva ner det eller skapa fysiska bilder. Dessa ska man titta på ofta och försöka fantisera att man redan har nått målet. Denna fantasi kallar Napoleon för självsuggestion.

Därefter gäller det att arbeta på en plan för att nå målet medan man bygger upp en brinnande önskan och vilja att nå dit. Genom att ständigt bombardera dig med yttre påminnelser om ditt mål, kommer ditt undermedvetna att göra dig uppmärksam på situationer runt om dig som leder dig dit du önskar. Ditt sinne öppnas.

Mitt favoritstycke i boken är när författaren talar om det sjätte sinnet. Författaren hade fått en dålig start på sitt liv i en miljö full av okunskap och fördomar. Men genom att använda sitt sjätte sinne låter han 9 fantasimän omforma hans karaktär.

Napoleon specificerade 9 män vars liv hade imponerat på honom. Varje kväll innan han gick och lade sig, slöt han ögonen och manade fram ett låtsas-sammanträde med alla nio. Med sig själv utnämnd till ordförande blandade han alla rådgivares egenskaper för att på verka hans egen person. Under de nattliga rådslagen bad han var och en av de osynliga rådgivarna att delge sina kunskaper. I klara ordalag ställde han frågor till var och en:

– Mr Emerson, jag vill ha er oerhörda kunskap om naturlagarna som gjort er så berömd. Jag ber er påverka mitt undermedvetna så att jag får den kunskap som fått er att förstå naturens lagar.

– Mr Burbank, jag ber er dela med er av den oerhörda kunskap om naturens system som fick er att förvandla kaktusen till ätbar föda.

– Mr Napoleon, jag ber er ge mig den underbara förmågan ni hade att inspirera människor, känna er okuvliga tillit och få dem göra långt mer än de förmådde.

– Mr Paine, av er vill jag ha tankefrihet, modet och klarsyntheten som ni har använt er av för att uttrycka era åsikter till allas beundran.

– Mr Darwin, jag vill gärna ha ett tålamod och förmåga att studera orsak verkan som ni gjorde inom ert forskningsområde.

– Mr Lincon, jag skulle vilja bygga in i min karaktär er känsla för rättvisa, den outtröttliga uthålligheten, humor och tolerans som blivit typiskt för er karaktär.

– Mr Carnegie, jag skulle vilja ha fulla innebörden av organiserad ansträngning som ni så effektivt använde för att bygga upp en sån stor industri.

– Mr Ford, jag skulle vilja ha er uthållighet och målmedvetenhet som fått er övervinna fattigdom så att jag kan hjälpa andra att följa era fotspår.

– Mr Edison, av er skulle jag vilja ha er underbara tro och ert oupphörliga slit som fått er besegra motgångarna och göra dem till segrar.

Hans sätt att tala till sina rådgivare varierade beroende på vilken egenskap han just då helst ville ha. Hans erfarenheter blev efter ett par månader så märkliga att han var tvungen att lägga av ett par månader, men de ändrade effektivt hans karaktär till det positiva.

Jag själv har börjat spåna på vilka mina rådgivare ska vara. Det var verkligen inspirerande att läsa effekterna.

Jag kan verkligen rekommendera denna fantastiska bok. Jag själv lånade den gratis på biblioteket men jag funderar på att köpa den, för att kunna ta fram den när motivationen och mitt eget mål börjar blir suddigt.

Boken finns på bokus.com för 241 kronor och på adlibris för 244kr.

BETYG:  orangeorangeorangeorangeorange

En man som heter Ove av Fredrik Backman.2017-01-19T10:28:30+01:00

en-man-som-heter-oveVill du läsa eller lyssna på en riktig mysbok i hängmattan, kan jag verkligen rekommendera En man som heter Ove av Fredrik Backman.

Aldrig har ingenting fångat mig så mycket! Boken handlar om en gammal gubbe vid namn Ove som lever ett helt vanligt pensionärsliv i ett bostadsområde. Han har utsett sig själv till ordningsman och går omkring och flyttar cyklar, skäller på de boende och är allmänt jobbig. En sån där surgubbe som de flesta har träffat på i sina liv, vare sig man är gammal eller ung.

Men under ytan döljer sig en känslosam och mycket vänlig man. Om än motvilligt bryr han sig om sina medmänniskor. Boken har hög feelgood och igenkänningsfaktorn får mig som läsare att både skratta och gråta. Ove är verkligen en tjurskalle man älskar.

Finns som inbunden, pocket eller som ljudbok med Torsten Wahlund som uppläsare.

BETYG:  orangeorangeorangeorangeorange

Hur du vinner vänner av Dale Carnegie.2017-01-19T10:28:30+01:00

carnegie-dale-hur-du-vinner-vanner-och-paverkar-din-omgivning-om-kommunikation-manniskor-emellanHur du vinner vänner och påverkar din omgivning. En bok om kommunikation människor emellan av Dale Carnegie.

Jag måste säga att jag inte alls gillar bokens titel eller dess utseende. Titeln känns tabu och något som jag helst inte vill visa att jag läser. ”Hur jag får vänner?” Folk kan ju tro att jag är världens looser som måste låna en bok om hur man får vänner. Jag gömmer boken uppe på toaletten och läser den där i smyg..

Men boken handlar inte alls om hur jag ska skaffa kompisar. Den tar upp betydelsen av att ge beröm istället för kritik. Hur kritik får motsatt effekt av det vi vill uppnå. Dale skriver om leendets effekter och om hur ett genuint intresse för andra påverkar motparten. Hur vår inställning till saker och ting kan få totalt olika utgångar beroende på hur vi säger saker och hur vi ser ut när vi säger det.

Hans råd känns så självklara, men jag vet att jag ofta glömmer bort dem. När en sur busschaufför suckar högt när jag glömt ladda mitt Jojo-kort är det svårt att le och vara vänlig tillbaka. När Leo för femtielfte gången inte städar upp efter sig har jag så lätt att bli arg och talar om för honom att han minsann aldrig..

Boken gör mig glad och påmind. Jag behöver inte läsa många sidor innan jag lägger den ifrån mig och möter dagen på ett mer positivt sätt. En attityd som känns inifrån. Ett sätt att vara därför att jag känner i mitt hjärta att jag gör det med en innerlighet och sannhet. En påminnelse om att jag bara har ett liv och endast jag, bara jag, kan påverkar hur det ska bli.

BETYG:  orangeorangeorangeorangewhite

Analfabeten som kunde räkna av Jonas Jonasson2017-01-19T10:28:30+01:00

analfabeten_som_kunde_rakna
Jag älskade Jonas Jonassons föregående bok Hundraåringen som hoppade ut genom fönstret och försvann och har verkligen väntat på hans andra bok Analfabeten som kunde räkna.
Boken handlar om en flicka – Nombeko – som föds i slummen i Sydafrika. Hon har aldrig haft förmånen att få gå i skolan, men har alla hönsen hemma, om man får använda farmor Anitas sätt att uttrycka sig. Med samma uppfinningsrikedom som i Hundraåringen, väver Jonas in Nombekos förehavanden med verkliga händelser med en stor portion humor. Numbeko får tidigt hjälpa till att tömma latriner. Hennes matematiska kunskaper bidrar genom tillfälligheter att hon vid nio års ålder blir chef för hela tömningshanteringen.  Efter det hamnar hon i klorna på en galen ingenjör som med indirekt hjälp av Numbeko råkar producera en atombomb för mycket. Bomben följer Numbeko genom livet och det verkar som om hur hon än gör, vill bomben inte skiljas från henne.

Jag gillar Jonas speciella sätt att formulera sig. Han leker med ord och meningsuppbyggnader som lyfter historien och får mina egna tankar att flöda på ett annorlunda sätt, även när jag lagt i från mig boken.

Mitt betyg av boken får dock endast 4,5 av 5. Analfabeten börjar mycket bra men under senare delen blir den ibland lite långrandig och jag saknar det höga tempo av otroliga händelser som avlöser varandra så som de gjorde i Hundraåringen. Mitt lägre betyg kan även bero på min höga förväntning på boken och/eller att jag indirekt blivit lite mättad på humorn och helt enkelt inte skrattade lika mycket. Analfabeten är inte på något sätt dålig, absolut inte, men den är inte en klockren femma som Hundraåringen var.

BETYG:  orangeorangeorangeorangehalf

Journal 64 av Jussi Adler Olsen2017-01-19T10:28:30+01:00

journal-643

Jussi Adler Olsens senaste bok heter Journal 64 och var riktigt spännande. Huvudintrigen handlar om Nete Hermansson som i tillbaka blickar berättar om hennes liv och hur hon senare hamnade på Sprögö, där man skickade ”utvecklingsstörda” kvinnor” ända fram tills 1960-talet. Historien är grym och utelämnande. Den handlar om makt och övergrepp. Hur människor genomsyras av förvrängda vanföreställningar om vem som har rätt att leva och vem som inte har det.
Men dysterheten vägs upp av poliskommissarie Karl Mörk och hans syriske assistent Assad som jobbar med flera fall av märkliga försvinnanden och som senare kommer att peka mot ett speciellt håll. På ett mästerligt sätt väver Jussi ihop livsöden och karaktärer på ett bladvändande sätt. Man måste bara läsa lite till..
Jag läser oerhört många böcker och däribland många deckare. Journal 64 får högsta betyg just därför att den fångar mig från första sidan och håller mig i ett järngrepp till en avslutning i värsta crescendot.

 

BETYG:  orangeorangeorangeorangeorange

Min mormor hälsar och säger förlåt av Fredrik Backman2017-01-19T10:28:30+01:00

min_mormor_halsar_och_sager_forlat-backman_fredrikDet är svårt att recensera Mormor hälsar..
men den får full pott av mig!

Jag gillade Boken om Ove men denna är snäppet bättre. Den är inte samma, inte alls. Den är lite djupare, och lite barnsligare på samma gång.

Boken handlar om Elsa, nästan åtta år. Hon har en heltokig mormor som står på Elsas sida till 100%. Elsas mormor påminner lite om min egen mormor. Eller en sådan mormor jag själv skulle vilja bli till mina barnbarn.

Efter att ha läst de första kapitlen, funderar jag på om jag skulle läsa högt för Leo, min egen åtta-åring. Boken passar utmärkt som högläsning för hela familjen – om någon familj fortfarande har denna tradition. Sagor, tokerier och spänning blandas på ett fängslande och igenkännande sätt. Fredrik Backman är en mästare på att teckna personerna med briljanta ordformuleringar.

Elsas mormor dör i cancer. Men Fredrik Backman låter mormor vara kvar i boken och genom sin indirekta närvaro leder hon Elsa genom det största och viktigaste uppdraget i tusen och åter tusen evigheter. Sagans värld blandas på ett skickligt sätt med den oförståeliga verkligheten. Slott blir till hyresfastighet, mammor blir drottningar och garderober öppnar porten till landet Miamas, med kriget utan slut.

Uppdraget består av att hitta och leverera ett antal brev till olika personer från mormodern där hon säger förlåt. Elsas uppdrag blir ett äventyr, där hon får lära känna grannarna i huset där hon bor, och där hon får veta sanningen om sin mormor och sanningen om kungadömet Miamas.

Boken var otroligt bra. Berättargreppet att historien utspelas ur en sjuårings perspektiv, gillar jag väldigt mycket. Jag ska definitivt läsa den högt för de i familjen som vill lyssna. Och jag ska sluta säga ”Hej då” till folk.

Vi ses!

BETYG:  orangeorangeorangeorangeorange

Inspiration

https://cinscreations.blogspot.se/