Fläderblomssaft

Årets första sats av härlig fläderblomssaft sattes idag. Flädern är just på gång att blomma här nere i Skåne, men jag och Leo kunde inte vänta så vi var ute och lyckades få ihop fläderblomsklasar till en sats. Det brukar åtminstone bli två satser, ibland tre under varje säsong. Problemet är först och främst plats i frysen då det är mycket som ska in under sommaren.

Ett tips är att inte plocka blommorna som är längst ner mot marken (hundar kissat på dem) eller blommor som växter nära en trafikerad väg.

Recept Fläderblomssaft

Recept från min mormor
100 klasar fläderblommor
50 g citronsyra
2 kg socker
2 liter vatten
4 citroner

Koka upp vatten och socker i en stor kastrull. Skölj fläderblomklasarna och tag bort eventuella gröna blad som kommit med. Skiva citronerna i tunna skivor. Häll i citronsyran, fläderblommor och citronskivorna i den kokande sockerlösningen och slå av värmen. Rör om. Låt det stå i 3-4 dagar under lock. Rör om ett par gånger om dagen. Sila genom duk och häll i plastburkar aka GB’s 2 liters glassplastburk. Ställ in i frysen.

Saften skopas lätt upp med sked och blandas direkt i kannan eller i glaset. Njut sedan av kall, frisk och underbar hemlagad flädersaft!

Äkta eller falsk fläder?

”Blommor på äkta fläder. Vita, stora flockar som har den unika fläderdoften. Blomställningen är platt upptill och går att ställa upp och ner på plant underlag, utan att den tippar. Blommar i juni-juli.”

”Blommor på falsk fläder, druvfläder. Blommorna är gula, saknar den signifikanta fläderdoften och blomställningen är mer lik en uppåtpekande klase eller kon. Druvflädern blommar i april-maj, d v s tidigare än äkta fläder.”

Läs hela artikeln om äkta fläderblommorAllt om trädgård