Hisspitch

Hisspitch är svengelska för elevator pitch och hisspresentation. Det är en kort sammanfattad presentation som hjälper andra att få en klar och tydlig bild vem jag är och vilket värde jag kan skapa. Ordet kommer från att du ska hinna presentera dig i en hiss mellan några få våningar.

Jag själv har haft flera hisspitchar genom åren och jag har även använt olika för att främja olika kunder jag jobbat med. Problemet är att jag får inte till det riktigt. Det känns inte naturligt att säga hisspitchen, jag kommer inte ihåg min hisspitch när jag väl ska använda den och det värsta av allt; min mottagare förstår inte alls vad jag gör efter att ha presenterat min hisspitch.

Googlat hisspitch

Jag har googlat hisspitch och hittat många bra riktlinjer för att ta fram en. Nedan två olika angreppssätt fick igång mina geniknölar:

• Hur kommer investerare att tjäna pengar på din affärsidé/produkt/tjänst?
• Vilka problem löser din affärsidé/produkt/tjänst?
• Vad är det som gör din affärsidé/produkt/tjänst bättre än konkurrenternas? Vad gör den unik?

Inledning [attention]
Vad ska du säga för att någon ska vilja lyssna på dig.
Avhandling [intressant]
Bygg upp din story på ett fåtal tydliga argument.
Avslutning [attention]
Vad ska du säga för att någon ska vilja komma ihåg dig.

Andra hisspitch-tips jag fått med mig är att börja med en fråga för att väcka intresse, använda ett tydligt språk som alla förstår, använda ord som skapar bilder i människors hjärnor och ha en passionerad ton.

Min hisspitch

Så efter många ändringar och tankearbete har jag fått fram min egen hisspitch:

Jag jobbar med företags processer, dvs hur man arbetar och gör saker i hela organisationen, och analyserar hur människor, arbetsrutiner och alla datasystem hänger ihop. Då kan man hitta ineffektiva flaskhalsar som är svåra att sätta fingret på.

Genom att rita upp kartan kan man lätt hitta alternativa vägar. Ungefär som en orienterare stakar ut olika vägar för att nå sitt mål. Då kan man frigöra tid, slippa frustration och jobba smidigare.

Så nu till frågan:
Förstår ni vad jag gör/jobbar med?
Känns det som jag skapar något värde?
Blir ni nyfikna på att prata mer med mig?

Det var svårt att få med passion i orden, men jag tänker mig att min mun ler och mina ögon lyser när jag säger min hisspitch 🙂