Projektbeskrivning

 

Sociala medier – ett modeord som du kanske inte riktigt har koll på.

Så vad är detta med sociala medier då?
”Sociala medier definieras av de miljontals samtal som sker på webben varje dag, samt konsten för hur de förs.”

Egentligen skulle man säga att själva Internet är socialt medium, men definitionen som de flesta syftar på är alla de program, internetforum, sociala nätverkstjänster, bloggar, wikier med flera som syftar på att man kommunicerar till varandra. De mest kända programmen är Facebook, Twitter, LinkedIn, Instagram, YouTube, Tumblr, Google+, men vilka som är hetast, ändras väldigt snabbt.

Att vara social i sociala medier.

Vi blir allt mer aktiva i de sociala medierna, både som företag, konsumenter och privat personer. Vi delar upplevelser, semesterbilder, åsikter, värderingar och vardagliga händelser. Vi har fullt upp med att dela, kommentera och gilla. Men jag undrar om inte pendeln har slagit för hårt åt ett håll?
När jag varit på fester, sitter oftast ungdomar, men allt oftare även vuxna och trycker på sina mobiler.
” – Shit, vilket rolig fest jag är på hos XX” kan man kanske läsa på Fejjan (facebook). Men hur rolig är festen om man måste sitta och skriva om det under tiden?
Imagen är viktig i sociala medier eftersom man indirekt bygger fram bilden av sig själv och sitt liv. Men det kan bli lite för mycket att jämt och ständigt läsa om hur fantastiska allas män är, hur gulliga och intelligenta barn alla verkar ha, hur många underbara vänner som svärmar runt folk, alla bilder på den perfekta resan och så vidare. Det står mig ibland upp i halsen..
Men samtidigt tillbringar jag otroligt mycket tid i de sociala medierna. Det är min kanal utåt och min kanal inåt. Jag kikar in i andras liv utan att behöva visa att jag gör det. Jag ser när de gifter sig, när de får barn, när de renoverar om huset, när det byter jobb, vad de har till fredagsmyset. Jag är väldigt nyfiken och det känns skönt att liksom ha lite koll på min före detta kollega som fått nytt jobb på Tetra Pak eller på Michael Wallén som var min första hemliga kärlek i sjuan.

Bjud på dig själv!

Vem och vad läser vi helst om då? Själv gillar jag de som bjuder på sig själva. Elaine Eksvärd är en kändis som verkligen bjuder på sig själv. På hennes blog kan vi till exempel se en bild av henne i en One-Fit, stora tofflor och morgonrufsigt hår och där hon påpekar att hennes man ger henne flest komplimanger när hon (enligt sig själv) ser som sämst ut och inte när hon är fixad till tänderna. Härligt och igenkännande att läsa.
En annan blog är av det mer seriösa slaget är Kristian Gidlunds blog i kroppen min. Efter hans sommar i P1 gick jag in och läste och grät och skrattade. Hans kamp mot cancer får mig att se på mitt eget liv med helt andra ögon. Han bjöd på sig själv ända till slutet.

Sociala medier är ingen tillfällig fluga.

Sociala medier är här för att stanna. Jag tror pendeln kommer att svinga tillbaka och allt fler kommer att gå tillbaka till sin egen genuinitet och sluta måla upp en bild av det perfekta livet som ingen ändå varken har intresse eller tror på att läsa. Att vara social är att umgås, prata, lyssna, berätta, ta till sig. Det är att interagera med andra människor. Sociala medier ger oss möjlighet att göra detta hur vi vill, var vi än befinner oss och med många samtidigt, alla tider på dygnet.Kom ihåg – Vi vill interagera med ärliga människor, som är sig själva och kan bjuda på det.