Projektbeskrivning

Skillnaden mellan uppskattning och smicker?

Det ena kommer från hjärtat och det andra från munnen. Ena ärligt, andra oärligt. Det ena är själviskt, det andra osjälviskt. Det ena beundras överallt, det andra fördöms överallt.

Vi alla känner ett krav att få bli uppskattade. Strävan efter att få känna sig betydande är ett av de främsta skiljetecknen mellan människa och djur. Denna önskan får oss att köpa de senaste kläderna, coolaste bilen och tala om våra smarta barn. Denna önskan föranleder många pojkar och flickor att gå med i kriminella gäng.

Men se upp så det inte blir smicker. Smicker är ytligt, själviskt och oärligt. Smicker ger ingen effekt på skarpsynta människor. Det är inte mer än rätt, att det oftast misslyckas. Människor som är utsvultna efter uppskattning sväljer kanske vad som helst. Men likaså hade en svältande människor ätit gräs och maskar. I längden gör smicker mer skada än nytta därför att det är falskt.

Var uppriktig

Uppriktig uppskattning kan förändra en människa. En lärarinna i Detroit behövde hjälp att hitta en mus i sitt klassrum. Pojken Steve Morris hade begåvats med en enastående hörsel som kompensation för sina blinda ögon och hjälpte till att hitta musen. Lärarinnan var en av de första som visat uppskattning för dessa begåvade öron och denna uppskattande gest var början till ett nytt liv för honom. Från den stunden utvecklade han sin hörsel ytterligare och blev så småningom känd under namnet Stevie Wonder.

Öva varje dag att ge uppskattning. Uppskattning när någon tänker på dig, tar hänsyn till dig, gör något för dig, berättar hemligheter för dig och framför allt – ger av sig själv till dig!