Project Description

Rårörd jordgubbssaft:

2,5 kg jordgubbar
2 l kokt vatten
50 g citronsyra
1 kg socker / liter avrunnen saft

Gör så här:
Rensa och skölj bären väl. Mosa dem och lägg dem i en hink. Koka upp vattnet och lös citronsyran i vattnet. Häll över de mosade bären.
Lägg ett lock över och låt stå ett dygn på svalt ställe.

Sila saften. Rör inte i jordgubbarna utan låt det självrinna.
Mät saften och tillsätt sockret. Rör tills allt socker löst sig, ca 20 minuter. Gamla mormor sa man skulle röra motsols. Skumma ytan. Häll upp i rena plastburkar. Lägg de i frysen. Saften förblir mjuk och det är lätt att skopa upp lagom mängd i ett glas/bringare. Späd med vatten tills lagom styrka.
Njut av kall, härlig jordgubbsaft!

Jordgubbstoddy på vintern

Värm jordgubbsaften utspädd med vatten tillsammans med några kryddnejlikor. Häll upp i kopp. Fantastiskt gott en vinterdag i skidbacken!

Sylt:

Bären som blir kvar när saften runnit av
1 liter färska bär
1/2 kg socker
1/2 kg syltsocker med pektin.

Gör så här: Blanda bärmoset som blev över från saften, färska bär och socker i en stor gryta. Koka sylten i 20-30 min . Rör i grytan då och då. Ös upp på varma burkar (kalla burkar kan spricka). Låt det vara 1-2 cm till kanten. När det svalnat, sätt på lock och in i frysen. Tag fram efter behov och ha en burk ståendes i kylen.

BETYG:  orangeorangeorangeorangeorange