Projektbeskrivning

Fakta Långsträckt pansarmal aka Prickig Hoplo.

Familj: Callichthyinae.
Latinskt namn: Hoplosternum personatus, Megalechis thoracata, Callichtys personatus, Hoplosternum thoracatum
Max storlek: 18 cm i akvarium.
Ålder: Välskött akvarium mellan 15-20 år.
Ursprung: Återfinns över hela den norra halvan av Sydamerika. De finns på ön Trinidad och rymlingar från fiskodlingar har även etablerat sig i Florida.

Långsträckt pansarmal

Lämpligt sällskap till långsträckt pansarmal

I sitt naturliga habitat är långsträckt pansarmal en stimfisk. I det vilda kan de hittas i grupper om tusentals individer. De trivs dock även bra ensamma med andra arter. De verkar inte bry sig om andra fiskars revir eller grottor utan simmar glatt in i dem i tron att alla andra älskar dem lika mycket som de älskar andra.

I akvariet är det idealiska en grupp om fem eller sex. Hannarna är väldigt fredliga men har man otur, får man två hannar som inte tål varandra. Det slutar alltid med att den dominanta dödar den andra. Storlek och inredning kan dock medföra att de delar på var sin halva av akvariet och undviker därmed konflikt. Två hannar med endast en hona är inte att rekommendera.

Om du har några stycken pansarmalar kan man ibland få se dem dansa ringdans med varandra. De turas om att vara ledare.

Akvarium och vattenvärden

På grund av sitt stora spridningsområde är de inte noga med vattenparametrar. I vilt tillstånd finns de både i hårt och mjukt vatten med PH under 6 till PH över 8. Salthalten fluktuerar också och de är toleranta mot bräckt vatten.

De söker ofta föda på botten och det är viktigt att undvika substrat med vassa kanter. Detta gäller även stenar och annat vasst i akvariet.
I det vilda lever pansarmalarna ofta där botten består av sand och gyttja eller på bottnar täckta av ett tjockt lager halvt nedbrutna sjunka löv. På grund av sin förmåga att absorbera syre genom att svälja luft, är de mycket tåliga mot dåliga vattenförhållanden. Det är en utmärkt indikation på att något inte stämmer i akvariet om pansarmalen ofta går upp till ytan för att hämta luft.

Långsträckt pansarmal gillar att ha mycket växter omkring sig men nöjer sig även med stenar och rätter. Däremot vill de ha många gömställen. För odling måste dock flytväxter finnas.

Bröstplåtar på hanne

Bröstplåtar på hanne

Föda

Pansarmalen är allätare från omnivor till limnivor. I lummiga kar hittar den alltid något att äta.
De tycker mycket om fodertabletter i form green wafers och benämns ofta som akvariets dammsugare. Dock äter de inte så mycket alger. Däremot rensar de upp mat som sjunker till botten som andra fiskar inte hinner äta upp. Vuxna individer är ofta runda som små cigarrer.

I sitt naturliga habitat äter de här pansarmalarna maskar, insekter, larver, döda fiskar och växter. De kommer därför må bra av att någon gång ibland få lite köttig mat. För att få igång dem till lek rekommenderar man levande mat i form av svarta/vita maskar eller en daggmask.

pansarmal_1

Hona

Räkor, småsnäckor och småyngel bör således inte vara i samma akvarium. Dock har jag äppelsnäckor och cikliderna ynglar av sig med småttingar titt som tätt som inte verkar bli uppätna. Så jag förmodar så länge det finns gott om alge waffers och vanlig fiskmat, föredrar de detta.

Pansarmalen andas luft

Långsträckta pansarmalar är anpassade för att överleva i vatten där syrehalten är mycket låg. Därför ser man ofta att den går upp till ytan. Pansarmalen drar in lite luft genom munnen och absorberar syret genom magen. Överskottet blåses sedan ut genom en öppning nära analfenan.

Det är en utmärkt indikation på att något inte stämmer i akvariet om pansarmalen ofta går upp till ytan för att hämta luft. Är man uppmärksam kan man hindra massdöd av fiskarna genom att studera pansarmalens luftintag.

pansarmal_3

Hanne med tjock, rödbrun, bröstfena

Könsbestämma

Det lättaste sättet att könsbestämma långsträckt pansarmal, är att titta på bröstfenorna. Hannens bröstfena är utformad som en trekant och den första strålen är förtjockad. Denna stråle är röd/orange/brun/gul och färgen förstärks kraftigt vid lek. På den dominanta hannen är strålen ofta längre än övriga strålar i bröstfenan.

Hos honor och ungdjur är bröstfenan mer oval och den första strålen är endast svagt förtjockad. Honornas stråle har samma färg som övriga strålar och utskiljer sig heller inte på längden.
Tittar på pansarmalen underifrån, har de beniga plattor som täcker bröstet. Hannarnas benplattor är stora och bildar ett smalt V Honornas plattor däremot är rundare och öppnare. Formen bildar ett brett V. Megalechis härstammar från det grekiska ord som betyder ”stor tallrik.”

Honan har rundare mage. I sitt naturliga habitat är ofta hannarna mindre än honorna, men beroende på glupskheten kan en dominant hanne vara betydligt större än honan när de hålls i akvarium.

Hanne

Hanne

Odling

Vid lektiden, får hannarna starkare röd färg på bröstfenan och en blåaktig glans under magen. Honorna förblir gräddvita under magen. De kan odlas i små akvarium, men då måste det finnas gott om gömställen eftersom hannen blir aggressiv mot honan.

För att trigga till lek matas fiskarna med mer köttig föda och ett större vattenbyte där temperaturen sänks avsevärt är ett säkert kort.

Långsträckt pansarmal är skumbobyggare

Hannen bygger skumbo vid ytan. Lekakvariet bör således inredas med robusta växter som når upp till vattenytan eller vars blad simmar på vattenytan. Finns större flytblad, så bygger hanen inte sällan in detta i skumboet. Boklöv och annat avrivet växtmaterial accepteras också som leksubstrat.

Hannen kommer att tillbringa dagar bygga boet, som innehåller bitar av växtmaterial, såsom stjälkar, blad och kvistar. En riktigt stor rede kan täcka en tredjedel av ytan på akvariet till en höjd av en 3 cm eller mer. Många uppfödare ger dem en bit av frigolit eller ett gult kaffelok som flyter på ytan. Av någon anledning, föredras just färgen gul. Detta blir grunden till boet.

Skumbubblor

Den manliga pansarmalen driver ut bubblorna från sina gälar. De är täckta med klibbigt slem som hjälper hålla ihop dem och håller dem från att upplösas i flera dagar. Han kommer att reparera boet vid behov och lägga till fler bubblor allt efter behov.

Äggläggning och befruktning

När boet är klart, kommer hanen att jaga upp en villig hona. Honan puffar till hanens bukundersida inför parningen. Hannen passiviserar honan en stund genom att klämma fast hennes känselspröt med sin bröstfenstråle. Honan klämmer ihop sina bukfenor för att skapa en klibbig påse med 2-10 ägg. Därefter sjunker honan lealös till bottnen i några sekunder.

Båda fiskarna simmar sedan till det redan byggda skumboet och de bildar ett T. Honan intar ryggläge och bildar toppen av T-et. I detta ryggläge häftar honan fast äggen PÅ själva underlaget som finns i skumboet.

Källa: Wikimedia

Källa: Wikimedia

Hannen flyttar sig därefter upp under boet och befruktar äggen och blåser fler bubblor för att äggen riktigt ska sitta fast. Detta pågår i timmar tills alla ägg, ca 200-500 är lagda. När detta är klart kan det vara klokt att ta bort honan. Hanen kommer att vakta boet våldsamt och kommer attackera allt som kommer i närheten, inklusive nät och händer.

 

Fyra dagar vaktande av skumboet

När hannen vaktar äggen äter han normalt inte. Efter omkring fyra dagar börjar äggen kläckas Vid denna punkt, är det dock bäst att ta bort hannen. Efter fyra dagars svält skulle han mycket väl börja överväga yngel som livsmedel.

De nykläckta pansarmalarna är utrustade med en osedvanligt stor gulesäck De kan hänga runt boet för två eller tre dagar, men är oftast frisimmande inom en dag eller så efter kläckningen. De rör sig fritt i hela akvariet och blir lätt mat för andra glupska fiskar. På bottnen kommer de hitta alla typer av kompletterande mat i form av halvt nerbrutna växtdelar och gammal mat. Det rekommenderas dock att mata ynglen med nykläckt artemia och pulveriserad flingfoder.

Tillväxten är väldigt snabb och redan efter åtta veckor äter de samma mat som sina föräldrar. Ynglen kräver god vattenhygien. Foderrester måste avlägsnas omedelbart för att säkerställa hygienen i bottensubstratet. För att minska risken för syrebrist vid botten, kan man tillsätta en syresten.