Projektbeskrivning

Fakta Golden Nugget

Familj: Loricariidae.
Max storlek: 20-25 cm i akvarium.
Ålder: Långlivad upp till 25 år
Ursprung: Amazonfloden, Brasilien, Rio Xingu. Förekommer främst i Whitewater forsar med yngre exemplar observerats att samlas i platta stenar på botten av grunda sträckor medan vuxna finns under och bland nedsänkta stenar och block.

Golden Nugget

    Golden Nugget är indelat i tre olika L-siffror hela kommer från Rio Xingu och Rio Iriri i de tropiska regnskogarna i Brasilien:

  • Den L018 har medelstora gula fläckar och kommer från Rio Xingu
  • Den L081 har små gula fläckar och kommer från Rio Xingu
  • Den L085 var från början misstas för en distinkt art, men är i själva verket en vuxen L018
  • Den L0177 har stora gula fläckar och kommer från Rio Iriri
baryancistrus_sp

Golden Nugget pleco (Baryancistrus xanthellus L018, L085)

L18-L085
Denna form av Baryancistrus xanthellus har två L-nummer eftersom från början trodde man det var två olika sorter.

L018 är ungfisken (överst). Den har mellanstora fläckar och en färgad söm på ryggfenan och stjärten. Färgen kan variera från en ljus gul-orange till väldigt stark orange.
L085 är den vuxna varianten. Sömmen bleknar med tiden och oftast försvinner den helt. Det finns dock mycket sällsynta exemplar som fortfarande visar söm i vuxenstadiet. Fläckarna glesas ut men behåller oftast sin färg.

L018/L085 kommer från Rio Xingu i Brasilien och växer till 35 cm standardlängd (spets av nosen till basen på stjärtfenan).

Kommersiellt är L018 oftast ganska små, mindre än 6 cm, när de säljs eftersom sömmen då är mycket synlig och de utmärker sig i akvariet. De importeras i stort antal och är lättillgängliga. Priset är ganska lågt och det är vanligt att de köps av oerfarna akvarister som nybörjarfisk. L018 blandas ofta ihop med L81.
l18_l85_baryancistrus_bild07_600
Skillnaden är att L018 har en liten iristrasa som täcker ögat.

Fine Spot Golden Nugget pleco (Baryancistrus xanthellus L081)

L081 är den Golden Nugget som har den minsta men också flest gula pickar. Den återfinns i den nedre Rio Xingu och växer till 18 cm standardlängd.
L81_stardust_fineSpot

Big spot Golden Nugget pleco ( Baryancistrus xanthellus L 177)

gold-nugget-pleco-lg
Drottningen av dem alla är L177. Den är också den som är ovanligast i handeln.

L177 har stora starkt färgade guldgula fläckar och en kraftigt färgad söm. Grundfärgen är lite mer åt det brunaktigare hållen på L177 än de två övriga varianterna. Fläckarna håller sig stora tills vuxen ålder men bredden på sömmen brukar avta något.

L177 kommer från Rio Iriri i Brasilien.

Köpa Golden Nugget

Golden Nugget sägs vara svåra att acklimatisera. Siffror visar att nästan 90 % av alla Golden Nuggets som fångas dör inom två månader. Orsaken är att de ofta får gå flera veckor med lite/utan mat under transporten, vilket leder till en kollaps av tarmfloran. Vitala bakterier i tarmen orsakar matsmältningsproblem och svårighet att extrahera näringsämnen i det de får i sig.

Kolla noga på magen och ögonen så de inte är insjunkna. En insjunken mage betyder ofta att malen har för lite depåer för att tillvänja sig ett nytt hem innan den blir trygg nog att äta. Om möjligt kan det vara bra att fortsätta med samma mat under de första veckorna i det nya akvariet.

Sällskap

Golden Nugget är väldigt territoriella och bör inte hållas tillsammans med andra Golden Nugget, speciellt inte flera av samma kön, om de inte har ett väldigt stort akvarium. Två hannar i ett litet akvarium leder till döden för en av dem. De ser snabbt ut den bästa grottan och försvarar den med näbbar och klor.
Mot arter som inte konkurrerar om botten är de däremot väldigt fredliga mot och detta gör dem lämpliga för sällskapsakvarium. Tetras, Black Mollys och andra arter som simmar i de övre nivåerna är perfekta kompisar. De fungerar bra med både räkor och snäckor. Fler arter hjälper till att balansera kompositionen av akvariet.

Var dock försiktig med ciklider då ciklidernas glupskhet lätt konkurrerar ut malens chanser att äta.

Vattenvärden

Temperatur 25-28C, pH 6.0 – 7.5 Vattnet ska hålla hög syrehalt och veckovattenbyten på 40-70% bör också vara obligatorisk. Dock är de mycket känsliga mot klor, så använd gärna någon form av neutralisering, ex Happy Life, om kranvattnet innehåller mycket klor.

l18_l85_baryancistrus_bild03_850

Odling

Golden Nugget är mycket svåra att odla i akvarium. Golden Nugget är en ”Cave spawner” och behöver en grotta för att lägga sina ägg. Rapporter visar långt över 100 ägg per gång.
Leken stimuleras av ökat vattenbyte och ökad konduktans (ström i akvariet).

L177 har rapporterats gynnas av en ökad vattentemperatur tull 32-33 grader med en svalare fas på runt 28 grader. För att få ett starkt vattenflöde rekommenderas att rikta ett powerhead direkt in i häckningsgrottan. PH ska vara mer åt det sura hållet och ligga mellan 5,5 och 5,8.
Innan avel ges en blandad diet av kött, fisk och grönsaker. Avelstanken bör vara stor med dämpad belysning eller rikligt med ytväxter. De frisimmande ynglen matas med samma mat som sina föräldrar. Golden Nugget tenderar att växa väldigt långsamt i fångenskap.

l18_l85_baryancistrus_bild04_850

Föda

Golden Nuggets beskrivs på vissa platser som endast algätare. Detta är inte helt korrekt. Baryancistrus är specialiserade Aufwuchs. Aufwuchs är inte bara ett lager av alger utan även kräftdjur, små insekter, insektsägg, insektslarver, plankton och sötvattenssvampar De har 4 stora raspiga plattor (breda rader av tänder) för att skrapa denna vattenfilm, en mycket lång tarm, och en liten mage för att kunna smälta det. Detta är en svår diet att imitera i ett akvarium. Lyckligtvis de snart anpassa sig till en mängd olika livsmedel.

De bör matas en stor del vegetarisk kost (algae wafers, squash, gurka, zucchini, skalade ärtor, romansallad, spenat, rå potatis, äpplen etc.) och enstaka små kvantiteter proteinrika livsmedel (Frusen mat så som Röd/svart/vita mygglarver, vattenloppor, artemia, cyklops, Vit fisk, räkor, tubifex, etc.). Proteinrikt torrfoder bör dock undvikas. De är också tänkt att dra nytta av trä i sin kost där träfibrerna är en viktig komponent till att hålla matsmältningssystemet igång.

Akvarium och inredning

Golden Nugget bör sättas i ett redan etablerat akvarium med mycket stabila vattenvärden där det finns ett moget biologiskt filtersystem Den trivs i ett väl planterat akvarium med många grottor och gömställen. De uppskattar ett akvarium som erbjuder gott om skuggande områden med nersänkt trä, klippiga grottor, sprickor eller pålar. Bottensubstrat bör vara en blandning av fint till medelfint grus. Eftersom de är bottenlevande är det viktigt att undvika vasst underlag.

Cirkulationen ska vara god till kraftig. Placera gärna en grotta framför en streamer – din golden kommer snart att flytta in i den! Många anser att Golden Nugget vill ha fler än en grotta, men detta är på grund av att de måste ha många gömställen för att känna sig säkra i karet. De väljer ut en grotta som är deras och kan vara väldigt territoriella och skydda sin grotta mot andra fiskar. Med många gömställen tillgängliga kommer du att få se mer av din mal än om du bara har ett gömställe.

Det är viktigt att karet innehåller mycket drivved. Se till att drivveden kommer från en djuraffär eller ett redan etablerat akvarium. Trä från annat håll kan innehålla farliga kemikalier. Eftersom Golden Nugget gillar att raspa på trä, kan den reagera väldigt kraftigt mot kemikalier och dö.

Könsbestämma

Golden Nugget är nästintill omöjligt att könsbestämma om inte fisken är i full avelstorlek. Hannar har en plattare och något bredare huvud, medan honor har en mer rundad panna och är fylligare/bredare under lek. Den odontodala tillväxten på bröstfena och kinder är större på hanar än på honor.

Odontodal = Odontoder är hårda utväxter på huden av fisk och djur – särskilt havskatt i familjen Loricariidae. Dessa är av samma konstruktion som i tänderna, där av namnet. Odontodal betyder ”tand-liknande”.

Hemmagjord ”Aufwuchs”

2 äggvitor
6 Algae Wafers
2 msk Spirutalina
1 dl spenat
3 kuber artemia
Sera vegatibilisk flakes

Skilj äggvita från äggula. Krossa algae wafers. Mixa spenat med mixer. Blanda allt utom Sera flakes. Fyll på Sera flakes tills det blir en tjockare smet. Ta upp en sten från akvariet och smeta på smeten. Låt torka för en dag eller två. Lägg stenen i akvariet.

Avelsrapport:
http://www.welse.ch/portal/Berichte/ZuchtberichtL177/tabid/345/Default.aspx
http://www.l-welse.com/reviewpost/showproduct.php/product/27
http://www.fnzas.org.nz/?p=1004