Projektbeskrivning
Filmnotering: Ovan skjorta är en torr skjorta som stryks vertikalt med Tefal ångstation GV8975
Efter mer eller mindre starka reaktioner på de så kallade skämten, kom Goose på att det finns avancerade strykjärn som strök skjortor som smör direkt på galgen. Hans fru menade att om Goose själv skulle ha strukit sina skjortor, hade de haft en sådan ångstation för länge sedan…
Då väcktes tanken hos mig också. Jag behöver knappast tvinga Peter att stryka sina egna skjortor, men en sån där ångstation skulle man kanske kolla upp? Efter en tur ut på Google, tog jag beslutet att köpa en Tefal Ångstation GV8975 och efter dagens test kommer här mitt utvärdering.
Test av Tefal Ångstation GV8975
(4.5/5) Minus för kort sladd och det höga priset.
Igångsättningen av ångstationen var mycket lätt – Packa upp ur kartongen och fyll på med vatten i vattenbehållaren – starta! Sladdvindan är smidig. Minus är som vanligt att sladden är för kort. När ska de som tillverkar strykjärn i allmänhet fatta att de flesta vill ha en lång sladd?
Ångstationen skulle vara igång efter två minuter och ja, den var igång, men det tog nästan tre minuter innan ångan kom. Först trodde jag att jag gjort något fel och fick gå tillbaka till instruktionsboken för att kolla om det var någon spärr eller liknande som skulle tryckas till. Men nej, ingenting behövde jag göra – ångstationen kom i gång till slut.
Skjortorna var ordentligt skrynkliga då de legat i stryklådan allt för länge. För testets skull lade jag hälften i tvättmaskinen på vårt uppfräschningsprogram, som innebär att skjortorna blir lätt fuktiga. Andra hälften var snustorra med många och kraftiga skrynklor.
Test bomullsskjorta:
Cotton på touch-displayen – kraftig ånga.
Fuktig bomullsskjorta på strykbräda – Helt fantastiskt bra.
Torr bomullsskjorta på strykbräda – Helt fantastiskt bra.
Fuktig bomullskjorta på galge – Mycket bra. Man fick ta flera gånger upp och ner. Reslutatet blev fint – ungefär som jag stukit på traditionellt vis med vanligt ångstrykjärn.
Torr bomullsskjorta på galge – OK. Man fick jobba på upp och ner ganska mycket. Reslutatet blev som med ett vanligt strykjärn strukit på strykbräda, dvs svaga skrynklor men allmänt slätt.
Test syntetskjorta:
Synth på touch-displayen – medelsvag ånga.
Fuktig syntetskjorta på strykbräda – Helt fantastiskt bra.
Torr syntetskjorta på strykbräda – Helt fantastiskt bra.
Fuktig syntet på galge – Helt fantastiskt bra.
Torr syntetskjorta på galge – Mycket bra. Ett par extra gånger upp och ner. Inte alls lika jobbigt som med torr bomullskjorta.
Strykbräda:
Eftersom ångstationen har väldigt högt tryck (6,5 bar) blir det fuktigt under brädan. Rekommenderat är att ha galler undertill. Jag läste på forum att träbräda lätt ruttnar.
Efter 10 skjortor i rad, kan kan konstatera att det är blött under min gallerförsedda strykbräda. Det droppar däremot INTE på golvet, vilket vissa säger att det gör. Min strykbräda köpte jag på Rusta eller ÖB för ett par hundra kronor. Den består av ett fint galler, filtinlägg, överdrag och är rätt kraftig i modellen. En del på forum, varnade för för tunna inlägg. Då ser man gallrets mönster på tyget när man strukit.
Summering av Tefal Ångstation GV8975
- Otroligt lätt strykjärn, eftersom vattnet är i separat behållare
- Massor av ånghål. Även helt ute i toppen
- Spetsig topp gör att man kommer helt in i svåråtkomliga ställen
- Autoclean Soleplate ger lyxig glidkänsla när man stryker
- Stark ångfunktion som verkligen slätar ut
- Eco-funktion när du inte behöver fullt ångtryck
- Fem förinställda lägen utifrån material, som justerar värme och ånga
- Så kraftfull att man endast behöver stryka ena sidan på en ärm/byxben
- Låsningshandtag. Låser strykjärnet så det inte glider ut och går i golvet när man inte använder det
- Coolt att stryka vertikalt och se att skjortan blir slät
- Lite klumpig känsla när man ska lyfta/bära bort ångstationen
Allmäna tips vid köp av ångstation:
Notera: Även om det stod två minuter på Tefals ångstation, så var det inte två minuter i praktiken. Har läst flera som klagat på specifikationen inte stämmer med verkligheten.
En del av finessen med de här ångstationerna, är att det är ångan, och inte att man trycker järnet hårt mot tyget, som är poängen. Ångan mjukar upp fibern som lägger sig. Det innebär också att tyger där fibern inte påverkas av fuktigheten (vissa konstfibrer) är inte särskilt mottagliga och då är det alltså värme och press på järnet som gäller.
Avtagbar vattentank är också mycket skönt. Underlättar enormt vid påfyllning och vid tömning (för de få som verkligen tömmer)