Projektbeskrivning
Alger i ditt akvarium
Det bästa man kan göra är att läsa på och lära sig om hur och varför de olika algerna får fäste. Mot vad många tror, så finns alger naturligt och är inte alls ett tecken på dåligt skött eller ett smutsigt akvarium. För att hålla algerna i schack, krävs att det är bra balans i akvariet. Bra balans tar tid att bygga upp. Ofta flera månader. Låt karet mogna innan du vidtar större åtgärder. Tänk även på att göra en åtgärd i taget. För många ändringar på samma gång, kan ofta få motsatt effekt.
Grönalger (Chlorophyta)
Gröna prickalger
Denna alg bildar små prickar som är mindre än 1/2 mm och föredrar direkt ljus. Den bildar gröna fläckar på akvarieglaset och på långsamt växande växter som utsätts för starkt ljus. Detta alger visas om CO2 och fosfat (PO4) är låga. Neritina Zebra snigeln är den enda som effektivt äter dessa alger.
Annars skrapas de manuellt bort från glaset med ett rakblad eller vass algskrapa. Denna alg anses finnas normalt i små mängder i de flesta akvarium.
För att förhindra grönalger, gäller det att hålla stabila CO2-nivåer och förbättra vattencirkulation i hela tanken för bättre transport näringsämnen. Håll långsamt växande växter på platser där de kommer att få mindre ljus.
Husmorstips: Lägg blad mellan 10 till 20 minuters-bad i en lösning av citronsyra (en tesked citronsyra till 1,5 koppar vatten) Denna blandning är för svag för att skada bladen, men den är tillräckligt stark för att döda alger
Gröna svävaralger
Gröna fritt svävande alger är ett tecken på att något är fel i akvariet. Vattnet blir gröngrumligt och kan bara på några dagar förvandla vattnet till grön ogenomskinlig soppa. Dra ner på ljuset och byt ca 30 % av vattnet dagligen. Många gånger rekommenderas hel mörkläggning tillsammans med dagliga vattenbyten. Efter 4-8 dagar ser man effekt. Fiskar och växter tar normalt inte skada av varken algerna eller mörkläggningen. Men var försiktig om du ska titta in, så att algblomningen inte tar fart.
Daphnier (levande vattenloppor) äter svävaralger, men problemet är att fiskar i sin tur äter daphnier.
Gröna Trådalger
Trådalgerna tillhör grönalgerna och bildar långa individuella trådar som inte grenar sig. Låter man de vara kan de lätt bli 1-2 dm! De syns ofta först på växternas bladkanter. De gillar stark strömning. Färgen på trådalgerna är ljusgröna. Trådalger är ett tecken på ett välmående akvarium men har man för många så är det ett tecken av för mycket näring eller för mycket ljus i akvariet. Trådalgerna kan kväva växter om de får växa obehindrat.
Dra ner på matningen, ljustimmar och se till att det inte kommer solljus direkt in i karet. Ryck bort dem mekaniskt genom att rulla upp de på en tandborste.
Grön skäggalg
Grön skäggalg bildar en grön matta över ytan på främst på stenar och rötter som är exponerad för ljuskällan. Det är mycket mjuk och hal och mycket svår att avlägsna mekaniskt. Det kan också ses på långsamt växande växtblad. Grön skäggalg blir ca 3 cm och tillväxten är snabb. Det bästa sättet att kontrollera dessa alger är algätande fiskar. Se till att hålla ljustimmarna mindre än 12 timmar per dag.
Den är mycket vanlig i icke-planterade akvarium. I planterade tankar kommer den att dyka upp om CO2 och NO3 är för låg i förhållande till vad växterna behöver.
Tofsalgen
Tofsaglen bildas runt basen av långsamtväxande växter, på grus och ibland på rötter. Den är grå-grön i färgen och blir ca 4 cm, ibland mer. Trådarna är mycket tunna och i starkt strömmande akvarier klumpar de ihop sig.
De flesta algätande fiskar äter tofsalgen. För att avlägsna tofsalger kan de rullas upp på en tandborste och ryckas av från växten. Med ofta upprepande av denna teknik kan man med lite tur bli av med dem.
Blågröna alger
Den blågröna algen tar över efter grönalgerna och är tecken på mycket dålig balans i akvariet, främst fosfor/kväve. Färgen är som namnet påvisar, men kan även skifta i lilasvart. Denna art av alg är otroligt aggressiv och minsta fläck kan blixtsnabbt växa sig till en stor blåsvart hinna.
Man kan försöka avlägsna mekaniskt, slamsuga översta bottensubstratet och göra delvattenbyten. En del har provat mörkläggning för att slå ut blågrön algernas fotosyntes med bra resultat. Man kan även försöka medicinera bort angrepp av blågrönalger med ex. Tetracyclin. På grund av sin aggressivitet ger många upp och gör en total omstart av akvariet. Både grus, stenar och rötter saneras och växterna slängs.
Det finns inga fiskar eller snäckor som äter blågrönalger tillräckligt mycket för att utrota en epidemi.
Röda alger
Husmorstips för att manuellt döda rödalger på växter
Har man litet angrepp på sina växter kan man ta bort dem med kokande vatten. Koka upp vatten, tag en plastspruta i form av de man får gratis på apotek för att ge små barn medicin. Sug upp kokande vatten i sprutan och stoppa sedan ner den i akvariet så nära den angripna växten som möjligt. Spruta snabbt ut det kokande vattnet på algerna. De färgas nu röda och dör. Efter ett par dagar löses de upp i vattnet eller blir uppätna av fiskar/sniglar.
Husmorstips för att manuellt döda rödalger på stenar och rötter
Ta upp angripna stenar och rötter från akvariet och lägg ut de i solen en dag eller två. Strö över även över lite salt så dör de garanterat. Sedan ruttnar algerna och försvinner snabbt när de kommit tillbaka i karet.
Penselalgen
Denna alg tycker jag är en av de värsta i akvariet. Penselalgen växter överallt, på bladkanter, stenar och rötter. I vanligt ljus är algen mörkt brungrön, nästan svart. Den består av många, ca 2-10 mm långa, raka trådar som bildar en liten ”buske” från ett centrum.
Penselalgen älskar stark cirkulation. De måste ha det för att växa. Sänker man cirkulationen och avlägsnar de manuellt, kan man hindra att det kommer nya.
Skäggalger
Många mellan 0.5 och 3 cm långa, lite skrynkliga trådar som bildar en liten buske från ett centrum. Skäggalgen är väldigt lik penselalgen och har samma mörkgröna färg. De kommer ofta in genom nya äldre (läs stora) växter. På unga växter utvecklas de sällan.
Bästa sättet att bekämpa dessa är att med stor noggrannhet knipsa av drabbade blad och ge extra gödning så plantan skjuter nya skott. Favoritväxter är Java ormbunke och Anubias.
Bruna alger
Kiselalger
Kiselalger är bruna men kallas ofta felaktigt för brunalger. (Brunalgen är en i havet levande tångart). Kiselalgen kan vara lite fluffig eller som fläckar som framträder på akvarierutan, växtblad, stenar, substrat eller dekorationer. Man kan skrapa bort de från rutan med en vass algskrapa eller på dekorationer med en stålborste. När man skrapar knastrar det eftersom de innehåller kisel. De trivs i hårt vatten och dyker först upp i mörka hörn och så akvariets sidoglas där det är minst ljus.
Kiselalger är den första alg som uppkommer i nystartade akvarium. Om de förekommer i en etablerad tank bär alla vatten parametrar kontrolleras. Lysrör som är äldre än 8/12 månader kan behöva bytas ut eftersom de förlorar sin intensitet.
Oftast är de inte någon direkt plåga, men vill man bli av med dem kan man göra vattnet mjukare och öka ljusintensiteten.